Asociatia EDULIER a deschis primul centru din Romania pentru copiii cu dificultati de invatare, folosind in premiera metode de invatare alternative, precum terapia cu animale, interactivitatea digitala, art-terapia sau terapia prin muzica.
Noul Centru EDULIER isi propune ca prin metode de predare adaptate copiilor cu dificultati de invatare sau TSI (=Tulburari Specifice de Invatare), dar si cu ajutorul unei echipe de specialisti in astfel de tulburari, sa ajute copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani sa depaseasca dificultatile de scris, citit, memorat sau de calcul.
“In Romania, 3 copii dintr-o clasa de 20 au o tulburare specifica de invatare, iar depistarea acesteia timpuriu si un plan de interventie si terapie potrivit ar face o diferenta clara in cresterea armonioasa si formarea ca adult cu sanse reale de dezvoltare in comparatie cu un copil fara TSI. Desi in faza de pionierat, noul centru EDULIER pentru copiii cu dificultati de invatare este cadrul potrivit in care specialistii invata impreuna cu parintii si cadrele didactice cum sa lucreze cu copiii cu TSI. Ne dorim sa ajutam anual in centrul nostru minim 40 copii cu tulburari specifice de invatare.” a declarat Cristiana Ionescu, fondatorul EDULIER.
Printre metodele folosite in premiera in Centrul EDULIER pentru copiii cu dificultati de invatare se numara:
- Terapia cu animale, sustinuta de Animax, ce presupune includerea unui animal in planul de terapie/invatare, acesta avand beneficii dovedite stiintific, precum: imbunatatirea relatiilor sociale, reducerea nivelului de stres, cresterea rabdarii, reechilibrare emotionala, imbunatatirea capacitatii de a fi responsabil, imbunatatirea limbajului non-verbal. Pentru copiii cu dificultati de invatare s-a aratat ca lucrul cu animale creste cu 65% sansele de recuperare.
- Atelierul de art-terapie, in cadrul caruia copiii isi exprima emotiile, trairile, temerile si dorintele, sub atenta coordonare a unui psiholog ce incurajeaza exprimarea libera, spontana, intr-o atmosfera degajata, in care copilul se simte protejat si in siguranta.
- Sala digitala interactiva, sustinuta de Telekom Romania, reprezinta cel mai potrivit mod de a ajuta copiii cu dificultati sa invete prin implicare si interactivitate, facilitare grafica si stimulare pe suprafete vizuale si tactile. Fiecare ora de invatare implica si suportul unei echipe multidiscliplinare profesor, terapeut, psiholog, avand si rolul de educare si implicare a parintilor.
Terapia prin muzica are ca scop reducerea stresului psiho-fiziologic, durerea, starile psihice negative, cresterea nivelului de concentrare si a pozitivismului. (A.D.).